onsdag 25 augusti 2010

Japanskt godis

Japan är godisälskarnas rike. Wagashi är ett traditionellt godis. Wagashi var från början något man åt mellan téklunkarna, för att på så sätt få en förfriskning så att man kunde uppskatta drycken till fullo. Eftersom japanskt grönt té är lite beskt är traditionellt japanskt godis väldigt sött. De tre basingredenserna är mochi, an och macha. Mochi består av kokt ris, mochigome, som mosas genom att man slår på det med en träklubba tills det får en degliknande konsistens. Detta formas sedan till bollar och kakor i olika former. Man kan grilla dem med lite sås och sjögräs (yakidango), trä upp 4-3 mochibollar på ett spett tillsammans med sesam- eller bönpasta (dango) eller bara fylla dem med mosade bönor (daifuku). Om du är i Japan under våren eller sommaren kan du gå in på en wagashi-festival där du kan köpa lite japanskt godis.
Men var försiktig, små och gamla bör inte äta det eftersom det kan fastna i halsen. Med små menar jag 1-5 år; gamla 80 och uppåt. Härligt, härligt men farligt, farligt...
Mata ne! //Mangaloppan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar